Kippen


Op onze Mengelmoestuin hebben we natuurlijk ook kippen. Een natuurlijke tuin zonder kippen is bijna ondenkbaar! Het is een toompje Twentse hoenders. Tot nu toe is de samenstelling van de toompjes elk jaar anders. Maar altijd onder begeleiding van een haan. Sinds 2017 zelfs twee. De gebroeders, want het zijn broertjes.
 
De broedse periode van onze kippen is omstreeks juni. Op zich bijzonder want de Twentse hoender is niet gauw ‘broeds’ van zichzelf. Maar elk jaar hebben we wel 2 of 3 nesten. Die kuikens overleven het niet allemaal. De kippen lopen vrij rond en de kuikens zijn makkelijke prooien voor roofvogels en andere dieren..
 
Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen
 
Onze kippen lopen los over de Mengelmoestuin. Ze mogen gaan en staan waar ze willen op een halve hectare. Op de andere halve hectare mogen ze alleen onder "begeleiding” komen. In het voorjaar schoffelen we de groentenbakken wat door en laten vervolgens de kippen er in los. Met hun poten schonen ze zo de bakken op. Ze eten de emelten, over gebleven zaden en onkruid weg. 
 
Vervolgens gaat het hek van de andere helft voor de kippies weer op dicht. In de boomgaarden scharrelen ze allerlei schadelijke insecten op van onder de bomen en fungeren dan dus als een prachtig mooi biologisch bestrijdingsmiddel. Ze eten tevens jonge muisjes. Onze kippen hebben helemaal niets te klagen. Ze hebben een halve hectare waar ze over kunnen beschikken en de omliggende weilanden.
 
Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen


Het hok ( 8m2) heeft een kleine buitenren waar hun voederbak overdekt hangt. Elke morgen wordt voor hun het hok geopend en s’avonds weer gesloten. Snachts zijn ze in wezen dus het veiligst. Overdag liggen er allerlei gevaren op de loer. Op en om ons land huizen enkele bunzings en marters komen ook geregeld voor. In de hoge bomen zitten buizerds en die zijn vooral gek op kleine kipjes en kuikens. Ook de ooievaars vinden die niet te versmaden.

Doordat de kippen de hele dag buiten lopen te scharrelen hoeven we ze bijna niet bij te voeren. Een handje graan is in feite genoeg. Voor het lekkere geef ik 2 tot 3 x in de week een kropje ijsbergsla of gemalen wortels. Verder natuurlijk de overgebleven kliekjes uit onze keuken. 
 
Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen

De hanen slachten we zelf omdat we 1 haan (nu 2 hanen) genoeg vinden en we het vechten onderling nog erger vinden. Soms kunnen kippen gewond raken door omstandigheden als ze buiten lopen en zul je de bijl moeten hanteren om het dier uit zijn lijden te verlossen. De jonge haantjes doen het goed in de pan. Ze zijn erg smaakvol zelfs. 

We vinden dat dat gewoon hoort als je kippen houdt op deze manier. Maar dat neemt niet weg dat de kippies ons erg dierbaar zijn. 
 
Behalve kippen hebben we ook nog een fazantje (Annie), enkele parelhoenders, muskuseenden en enkele loopeenden. Een behoorlijk koppeltje pluimvee zo bij elkaar!