De Mengelmoestuin

 

Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen
 
Onze Mengelmoestuin is een natuurlijke oogsttuin in het hartje van de Krimpenerwaard.   Natuurlijk wil zeggen; in overeenstemming met de natuur en niet TEGEN! 

We houden zoveel mogelijk rekening met de kosmos bij het zaaien en verplanten en proberen daarbij de kringloop binnen onze tuin in stand te houden.              Vanzelfsprekend spuiten we geen gif en bestrijden we niet, gebruiken we geen kunstmest en maken we onze eigen kompost en bladaarde.

Onze zaden betrekken wij van de Bolster deze hebben een Eko Demeter keurmerk. Eventueel gebruikte e/o toegevoegde pot- en tuingrond komt van Bio Kultura

Her en der op de tuin zijn diervriendelijke houtwallen opgeworpen en rommelige hoekjes gecreëerd waar dieren kunnen schuilen en overwinteren.
In de vele heggen huizen talrijke vogels met hun nesten. 

Alles wat op onze tuin groeit is eet- en of bruikbaar. Over de hele tuin staan vele inheemse bomen en struiken waarvan de vruchten, bladeren en bessen worden verwerkt tot jam, gelei, kruidenthee en sap.  
 
Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
 
Wij telen zo min mogelijk op rij en we proberen een zo groot mogelijke diversiteit te creëren. Alles groeit op de koude grond. Wij maken geen gebruik van kassen of tunnels. Dit omdat wij van mening zijn dat alleen zo de gewassen een kunnen zijn met de kosmos.
Onze kruidentuin staat vol geneeskrachtige, inheemse planten.
Maar enkel datgene waar we veel gebruik van maken. Verder vindt je de wilde kruidenplanten over de gehele tuin verspreidt. Van deze planten worden op kleine schaal thee, zalven, olien en tincturen gemaakt. Deze worden verkocht in ons kruidenatelier. In het kruidenatelier worden ook kruidenworkshops gegeven.
We oogsten zelf de kruiden die we gaan verwerken tot zalf of olie.

Onze Mengelmoestuin is in de eerste instantie bedoeld om zelf van te oogsten en in ons eigen voedsel en onderhoud te voorzien. Maar deze rijkdom willen wij graag delen. Wij verkopen daarom wat eigen oogst producten tijdens de thee & tuindag op de tuin. 
Ook staan we met regelmaat op diverse markten en fairs in Zuid Holland en Utrecht.

De Mengelmoestuin is een privetuin. Onze tuin maakt geen gebruik van subsidies.
Daar de mengelmoestuin geen winstoogmerk heeft wordt de gehele opbrengst van de verkochte oogstproducten terug geinvesteerd in ons tuinproject. We zien het als onderdeel van de kringloop. 
 
Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen           Afbeelding invoegen