De Bijen

De bijen van de Mengelmoestuin
 
Op onze Mengelmoestuin is een bijentuin met bijenstal aanwezig. De reden dat we bijen zijn gaan houden is omdat ze van groot belang zijn voor het bestuiven van onze fruitbomen, groente en kruiden. Maar niet alleen bij ons natuurlijk maar ook de direkte omgeving van de tuin. Tot wel 4 km in de omtrek!                           
 
In de omgang met onze bijen proberen we zoveel mogelijk het leefgedrag van de bijen op een natuurlijke wijze zijn gang te laten gaan. Daarin gaan we telkens een stapje verder.
We proberen bv zoveel mogelijk stress te voorkomen omdat de bijen hier ziek van worden en verzwakt raken. Voedsel tekorten door veelvuldig slingeren van honing, pesticiden (vooral de huis, tuin en keuken bestrijdingen) het vervangen van suiker voor honing tijdens de winter, bestrijdings-middelen tegen de varoamijt en het verplaatsen van de kasten zijn enkele van deze handelingen.
Het slingeren van honing zal bij hoge uitzondering plaatsvinden na de lente, en enkel als er voldoende is binnengehaald. Want de honing is en blijft van de bijen.
 
Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen

We houden de bijenvolken in diverse behuizingen, zoals strokorven, cederkasten of holle boomstam.
Het aantal volken varieert per seizoen. We beheren enkele kasten en een holle boomstam. De kasten bestaan uit 2 opelkaar gestapelde bakken met daarin 11 ramen. Momenteel zijn we bezig de bestaande kasten ‘om te bouwen’ naar 1 grote ruimte waarin de bijen zelf een ongedeeld bijenlichaam kunnen bouwen. 

Daarbij houden we de natuurlijke bij-bouw afstand aan van 11 ramen. Deze worden door de zelfbouw van de bijen in acht genomen.

Het broednest ontwikkelt zich dan als een gesloten bolvormig geheel. Deze bolvorm wordt in standaardkasten onderbroken omdat kleinere ramen boven elkaar hangen.

 

 

Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen

 

In de winter als de temperatuur onder de 12 graden komt vliegen de bijen niet. Ze zitten dan met ongeveer 10.000den op elkaar de koningin warm te houden. Dit zijn allen werkbijen. De darren overwinteren meestal niet mee. Die gaan dood en worden de kast uitgewerkt. Op een wat warmere zonnige winterdag kunnen de bijen soms even te voorschijn komen om een reinigings vlucht uit te voeren. Je ziet ze dan in de lucht van alles lozen. 
 
Bij aanhoudende koude kunnen ze niet vliegen en zullen ze zich ontlasten in de kast. Zodra de dagen gaan lengen en het lichter wordt, en de temperatuur wat gaat stijgen naar een graad of 10, 12 in de schaduw komen de bijen te voorschijn. Het is van groot belang dat er dan ook wat dracht aanwezig is in de vorm van stuifmeel en nectar zoals Krokussen, sneeuwklokjes en narcissen.
 
Afbeelding invoegen    

Maar ook wilgenkatjes en stuifmeel van elzen en de hazelaar is belangrijke dracht.

Vanaf deze periode gaat het bijenvolk ook weer groeien. Als in de zomer het volk dan op zijn grootst is telt ze zo’n 60.000 bijen! 

De koningin kan zich dan steeds minder makkelijk door de kast verplaatsen en haar geur verspreiden. Dat is dan het moment dat de werksterbijen uit één van de bevruchte eitjes een nieuwe koningin maken. Vlak voordat de nieuwe koningin uitkomt vertrekt de oude koningin met een deel van het volk. Dat noemen we een zwerm. Zwermen is een natuurlijke voorplantingsproces van bijenvolken. Het is dan altijd te hopen dat we net in de buurt zijn om de zwerm te kunnen onderscheppen.

De bijen staan de laatste jaren bijzonder in de belangstelling en niet onterecht! 

 

Er komen steeds meer imkers en gelukkig maar! Maar wist je dat je de bijen ook kunt helpen zonder dat je imker hoeft te worden?

 

Stap 1 is; spuit nooit met gif… nooit meer. Het particuliere gebruik van round up en andere verdelgingsmiddelen is vijand nr 1 van insecten en dus ook de bijen. 

Bijen zijn in het vroege voorjaar al op weg geholpen als ze ergens hun eerste stuifmeel kunnen halen. Dit is voor hun echt van groot belang.

Zorg dus voor sneeuwklokjes en krokussen in je tuin, of plant een hazelaar. De witte klaver is ook zo’n plantje waar bijen dol op zijn. Evenals de paardebloem. Spuit deze niet dood maar laat ze in je gazon zitten. Het is supergezond voor ze!!

 

 

Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen   Afbeelding invoegen