Nieuws


zomerzonnewende - zaterdag 20 juni 2020

       Afbeelding invoegen      Afbeelding invoegen
 
Morgen vieren we de dag dat het jaar op zijn uitbundigste hoogtepunt is en de zon het hoogst aan de hemel staat. De zomerzonnewende. Het is anders en voelt anders dan de winterzonnewende. Tijdens de winterzonnewende kijk je vol verwachting uit naar de opkomende zon en het lengen der dagen. Je weet dat het licht weldra zal komen en je verwarmen.
Tijdens de zomerzonnewende is er een andere soort magie. We vieren de uitbundigheid van de natuur, de magie van de natuur. Het hoogtepunt van de natuur!! Maar hoogtepunten zijn er om omgewend te worden. Je kunt nou eenmaal niet altijd maar blijven groeien en bloeien.
 
Het is net als een imme (bijenvolk). Wanneer het volk te groot is gaat ze zwermen. Zo is het ook met de vegetatie. Dus komt er een moment van omslag.Het moment dat de krachten omgewend gaan worden.De zonnewende (21 juni) tot Stjansdag (24 juni) markeren die omwende.
 
Speciaal op deze dag in de vroege ochtend plukken we een bundeltje van 9 kruiden die we ter bescherming bij de bijenstal ophangen. Het zijn kruiden die een betekenis hebben voor ons, waar we affiniteit mee hebben.In ons geval zijn dat; StJanskruid, Goudsbloem, Brandnetel, Citroen Melisse, Kamille, duizendblad, Valeriaan, Engelwortel en zevenbladbloem.
Deze kruidenwis, die heel persoonlijk voor onze tuin is, wordt in de Bijenstal opgehangen. Want ook het bijenvolk zal zich vanaf nu steeds meer naar binnen gaan keren en de buitenwereld steeds minder toelaten..
 
Een bundeltje StJanskruid hangen we op speciale plaatsen op de tuin. Plekken die magie kunnen gebruiken. Het Jaag-de-duivel-kruid zoals Stjanskruid ook wel wordt genoemd, zou boze geesten verdrijven, ons behoeden tegen branden en allerlei kwalen mits geplukt voor zonsopgang.
 
We zien wel.. Het ritueel is alleen al leuk! Door het elk jaar terug te laten komen is er een herhaling, net als natuur zelf.
Sint Jan is een overgang en is het begin van een nieuwe periode in het jaar. Er vindt als vanzelf een verandering plaats in de natuur.De voorjaarskruiden hebben hun cyclus voltooid en zijn in het zaad geschoten. Alle bomen zijn inmiddels voorzien van blad. De zon is het afgelopen half jaar gestegen en heeft zijn hoogste punt aan de hemel bereikt. Hoger kan hij niet. Nu zal hij zich voorbereiden op de terugtocht.
 
Om met de woorden van Johannes te spreken; "Komt tot inkeer”Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten.We moeten oogsten en ons klaar gaan maken voor de komende donkere periode.. Want met Sint Jan 'draait het blad zich om' is het gezegde.
 
De zomerzonnewende en StJansdag is een overgangsperiode. En om de boze geesten (energie-en) van het afgelopen half jaar van ons af te schudden en ons een rein pad te verschaffen naar de andere kant van de cyclus maken we de avond voor St Jan een vuur. We plukken enkele kruiden voor de kruidenwis waaronder kamille, Stjanskruid, calendula, eigenlijk alles wat nu in bloei staat. Deze bieden we aan aan het vuur en wassen ons met de vlammen om ons te reinigen…
 
Wat een heerlijke magische dagen liggen ons in het verschiet! Het vuur staat klaar en de wijn koud. Wij wensen u een heerlijke zomerzonnewende!!
 

Reacties:

De zomerzonnewende ,21 juni, werd door de Kelten coamhein en was/is het feest van o.a. delen van voedsel. 24 juni (mijn verjaardag) is in de Keltische boomkalender de dag van de berk. Slechts 1 dag. Voor mij zijdezacht dagen de fijnste dagen van het jaar vanwege het delen van heerlijkheden wat ook in mijn “Berken-karakter” zit. Fijne zomerzonnewende feest iedereen.

Miesjel Pura Vida- 21-06-2020


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >