Nieuws


takkenrillen - woensdag 5 februari 2020

 
 

 
        

 


Op onze Mengelmoestuin staan diverse takkenrillen. We maken takkenrillen in diverse soorten en maten. Ze zijn functioneel als afscheiding of zelfs als ‘schutting’.
En erg handig om je snoeihout in kwijt te kunnen. Want dat hebben we jaarlijks veel!
Maar het heeft een veel belangrijkere functie voor de tuin dan dat.
In de takkenrillen vinden talloze dieren een schuil of broedplaats.  
Vogels vinden er een goede schuilplaats en nestgelegenheid metname het winterkoninkje en heggemus. Dat zelfde geldt voor enkele zoogdieren.
Talloze muizen, egels woelratjes en andere dieren hebben er hun onderkomen.
Diverse Amfibieën en reptielen gebruiken de ril om te overwinteren.
Zo’n takkenril is een wereld op zich! Er zijn zelfs enkele vlindersoorten die hun eitjes afzetten op dood hout. Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen.
Verder is het een prima plek voor schimmels en paddentoelen om te gedijen. 
Vanwege de diversiteit willen wij graag al deze flora en fauna naar onze tuin lokken.
Zo slaan we dus twee vliegen in een klap, want we gebruiken ze ook om delen van de tuin van elkaar te scheiden. 
 

 
 

Een takkenril is zeer eenvoudig te maken en is mogelijk in bijna elke tuin.
Maar hoe maak je nou zo’n takkenril? 
Wanneer je besluit om een takkenril te maken bedenk dan dat je dit niet doet voor een paar jaar. En.. je moet de ril in de loop der jaren ook onderhouden.
Dus jaarlijks nieuwe takken toevoegen en aandrukken.  Je begint door palen in de grond te slaan ongeveer een meter uit elkaar. Dit kunnen wilgenstammen zijn.
Deze moeten een dikte hebben van min 10 cm want ze moeten heel wat kunnen houden. Sommige van de wilgenstammen kunnen weer uit gaan lopen. Heb je hiervoor de ruimte dan is dat geen punt. Heb je die ruimte niet dan is het beter kastanje houten palen te gebruiken. De wilgenpalen die niet doorleven zal je na enkele jaren moeten vervangen. Bij ons staan de meeste rillen al meer dan 10 jaar en daarom zijn we inmiddels overgegaan op kastanje houten palen. De dikte van de ril is maar wat je wenst. Maar 50 cm is een mooie ril. Ook de lengte bepaal je zelf.
 

 
 
 
Wanneer de palen een maal staan kun je deze op gaan vullen met takken. Je kunt de takken er zo in verwerken maar het mooiste is de takken van de twijgen te ontdoen en deze om en om op de ril in te brengen. De ril wordt hierdoor niet alleen mooier maar ook steviger.Zoals je op de foto’s kunt zien gebruiken we de rillen ook als afscheiding van de ‘tuinkamers’. Mooi en natuurlijk!

Reacties:

Hallo, ik zou graag ook een takkenril in mijn tuin maken. Heeft u enig idee hoe ik aan het materiaal zou kunnen komen? Ik heb zelf (nog) geen bomen in mijn tuin. Ik hoor het graag, Vriendelijke groet, Michel

Michel Linthorst- 13-03-2020


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >