Nieuws


een nieuw seizoen - donderdag 24 januari 2019


De plant en snoeitijd is weer begonnen en daarmee het tuin seizoen.
Want Maria lichtmis, het laatste lichtfeest, nadert.
De opstanding van de natuur. De zon klimt hoger en de levenskrachten ontwaken! 
 
Een oud gebruik is om met een berken-(reinigend) of wilgentak alle fruitbomen ‘wakker’ te slaan. Zie daar, het licht is gekomen!! Ontwaak!
 
Candelora, candelora, dell’ inverno semo fora de winter is verdwenen!  

Diep in de aarde is het eerste zaad reeds ontkiemt. Haal de bodembedekking weg om de aarde te laten opwarmen en om het zaad door het licht te laten aanraken; Ontwaak!! 
 
De maand januari ervaar ik als een maand van rust. In de natuur heerst stilte, als voorbereiding op wat komen gaat. Een tijd van overdenken, bewustwording en verwerken.

Maar met februari in aantocht begint het eindelijk te kriebelen. Er wordt een reiniging in gang gezet. We gooien de ramen open en beginnen aan een huiselijke schoonmaak.  We ademen diep in, onze longen vol, om ons bloed weer fris te laten stromen. 
Want alles is met elkaar verbonden. Vooral ons lichaam volgt het kosmische ritme. Juist! Het wil gereinigd worden. Onze uitscheidingsorganen proberen nu uit alle macht zich van het opgeslagen gif van de afgelopen maanden te ontdoen.  
Het is de tijd van Loslaten, uitscheiden, onthechten en afwerpen. 
Ieder wezen op zijn eigen wijze.. 

Zodra de temperatuur iets boven de 10 graden komt en de zon schijnt, vliegen de bijen uit hun korven en kasten om een reinigingsvlucht uit te voeren. Ze ontlasten zich in de lucht vlak voor de kasten. Het is een goed teken, want als de bijen door weersomstandigheden niet naar buiten kunnen om zich te ontdoen dan kunnen ze      
sterven. 
 
Vanaf nu kan ook je tuin worden opgeruimd. Alle plantresten en stengels worden weggehaald en kunnen op de kompost hoop. Natuurlijk bestaat er nog de kans van vorst maar geef de bodem ook de kans om te kunnen opwarmen. Zo kunnen de bedden op je moestuin langzaam maar zeker worden klaargemaakt.  
Terwijl je bezig bent je tuin te ruimen kijk dan eens goed in het rond. 
Her en der zie je al wat dapper groen de kop op steken; rozetjes van madeliefjes, brandnetel, daslook en hondsdraf. Pluk en eet! 
Maak er een lekker soepje of salade van want door het gebruik van voorjaarskruiden wordt het lichaam gereinigd en de geest weer helder.
Hoewel het voorjaar in feite de periode in het jaar is met het minste aanbod aan verse groente, bevatten juist de voorjaarskruiden de krachtigste gezondheids bevorderende stoffen. Dus maak er gebruik van! 
 
En hoe zit het met onszelf? Doen we oefeningen te aarden om te zorgen voor een stevige basis? We zitten nu in de periode van afnemende maan. Een tijd om stevig te wortelen.  Alleen zo kunnen jij, je ideeen of doelstellingen de komende periode uitgroeien tot iets moois. 
 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >