Nieuws


einde heilige nachten - maandag 7 januari 2019

 
 
Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
 
Vandaag is het 7 januari en de dag na nieuwe maan. De aarde ademt in. 
De maand januari voelt als een los - vast maand. Het kan vriezen, sneeuwen of heerlijk zonnig en koud zijn. Of juist vochtig en kil. Een planning is dus niet te maken. We nemen het zoals het komt. Bodem werkzaamheden zoals planten doen we deze weken nog niet. Alles is nog in rustte. (zgn koppertijd) 

Op 6 januari was het einde van de kerstperiode (drie koningen) en de heilige nachten en komt er beweging in de zon en de natuur. Een goede periode om de kompostbakken om te zetten.
Diep in de kern van het zaad (of boon) vindt een bewustwording plaats, een aanraking. Het zaad zet zit vast in de aarde.
Een folkloregebruik is het bakken van een driekoningenbrood met erin verstopt een boon. Wie de boon heeft is die dag "de koning". (in de tijd van de heilige nachten werden er geen bonen gegeten)
 
We starten het seizoen met het knotten van de wilgen en bouwen of onderhouden van de takkenrillen. Daar zijn we zo een maandje zoet mee. Verder moet er enorm veel hout gekloofd worden. 
 
Op de druilerige dagen dat we binnen zijn kijken we de zaden na en maken we een nieuwe planning voor de moestuin. Leuk werk..

 

Reacties:

interressant om te lezen en te weten

Annie - 07-01-2019

Erg leuk om te lezen. En wat/wanneer is precies de koppertijd?

carla- 09-01-2019


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >