Nieuws


tuin in de herfst - dinsdag 26 september 2017

Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen


Het zal niet lang meer duren of de bladeren vallen van de bomen. De beuken laten hun blad al vallen en sommige pruimenbomen zijn al kaal. Weer zon gift van moeder natuur.  
 
We werken alle bladeren in de borders en onder de heggen. Zoveel dieren en organisme die daarvan profiteren! En het voedt meteen je bodem.
De moestuinbakken worden ook van een dikke laag blad voorzien. Zo komen ze de winter wel door.
Ook maken we er bladkompost van, die we later weer voor onze potkruiden gebruiken. Hoeven we niet steeds aarde te kopen die vol bestrijdingsmiddelen en kunstmest zit. Het is allemaal zo simpel! 
 
Vanaf half oktober is het zaak om je handen af te trekken van de natuur in je tuin. Laat die nu vooral zelf zijn werk doen. Niet meer snoeien en voor een mooie winterpracht al het uitgebloeide spul gewoon laten staan. Het ziet er dadelijk niet alleen decoratief mooi uit maar je moet eens weten hoeveel insecten in die stengels overwinteren! Ga er eens van genieten. Daar kunnen weer heel veel vogels van profiteren.
En zo, als we de natuur zijn gang laten gaan, is de cyclus weer rond.
 
Dat wil niet zeggen dat we hier verder niets meer te doen hebben op het moment dat het hek dicht gaat. Het grove werk gaat dan juist beginnen.
 
Alle sloot kanten rondom de Mengelmoestuin moeten worden gemaaid, opgetrokken en uitgebaggerd worden. Waterplanten op de kanten getrokken en overhangende takken worden verwijderd. Dat worden leuke avontuurtjes in de schouw!
Als landeigenaar ben je voor de helft van de sloot verantwoordelijk voor goede doorstroming van het water. Ook is het zaak je kanten regelmatig te inspecteren voor erosie en schade door muskusratten. 
 
Gelukkig hebben we overal knotwilgen en elzen staan die bijdragen aan stevige oevers. Maar deze moeten wel om de zoveel jaar geknot worden. Dus dat is ook weer een leuk werkje voor de eerste maanden van het jaar.
Ach zo zie je maar.. wij hoeven ons nooit te vervelen! 
 
 
Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >