Nieuws


Herfst oogst - dinsdag 26 september 2017

Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen    Afbeelding invoegen


Op onze mengelmoestuin verwelkomen we de herfst. Spinnenwebben, mooie herfstkleuren en de aarde die weer gaat weer ruiken. Het is voor ons de tijd van verwondering en verstilling. Zoveel moois en zoveel lekkers en de mist in de ochtenden die de wereld klein en geborgen maakt. 
 
Al vanaf juli zijn we drukdoende met de oogst. Om het even welke. Want alles gaat anders dan anders dit jaar…  
We hadden eerst de bessen, daarna de pruimen. Die gingen al niet in de volgorde die we gewend zijn. Toen vroeger dan normaal de bramen en wat een oogst!
Tegelijkertijd kwamen de vlieren. Dat was niet echt veel dit jaar. Of verdroogd of opgegeten door de vogels. Die hielden ook al vroeg huis in de peren.
Hazelnoten hebben we nagenoeg niet gezien dit jaar op de tuin. Nu moet ik zeggen dat we daar ook niet intensief naar gezocht hebben.  
Nu zijn we met de laatste oogsten bezig.  

De walnoten komen met grote hoeveelheden naar beneden. Twee keer per dag lopen we onze 12 notenbomen na. Arbeidsintensief maar wel een heerlijk relaxed werkje. Vervolgens moeten deze gedroogd worden op metalen roosters bij een warme lucht stroom om schimmel te voorkomen. Sommige mensen houden van natte noten. Maar geef mij maar een noot van een jaar oud, mooi droog en diep van smaak..
 
De stoofperen doen het op zich goed, behalve de Giesers. We hebben veel ouderwetse stoofperen. Mooie oude rassen zoals de Kleipeer (winterjannen) en de Winterriet.
Maar we hebben ook de Gieser wildeman, zoete Brederode en de St Remy.
 
De Goudreinetten waren dit jaar nul! Nog nooit eerder zo’n slechte oogst gehad.
De overige appels waren wel weer redelijk tot goed.
De eerste appelsap is inmiddels ook alweer geperst. Dat is de heerlijkste mengelmoes appelsap van 12 soorten appels!
Die appelsap is bij ons te verkrijgen in 3 ltr pakken.
Dan hebben we het over echt sap, he. Van onbespoten appels en zonder toevoegingen! Nou, Kom daar maar eens om!!  
 
De sleedoorn was ook erg vroeg dit jaar. En rijp is rijp dus moesten ze geplukt worden. Evenals de lijsterbes. Als je daar te lang mee wacht is het vogelvoer geworden.
De struiken hangen nog vol rozenbottels en verder is het nu nog wachten op de mispels en kweeperen. Echt herfstfruit..  
 

Reacties:

Ik kom hopelijk in Boskoop nog kijken voor de wintersluiting. Want ik wil die walnoten en als ze er zijn jullie appelsap, want die zijn heerlijk Tot de volgende keer.

justine- 04-10-2017


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >